Energiebronnen vergelijken

Energie kent veel verschillende soorten. Het is daarom van belang dat je goed weet wat de verschillen zijn en waar je op kunt letten bij het afsluiten van een energiecontract

Want ook bij een energiecontract kunnen veel verschillen zitten, waardoor je op den duur duurder uit kunt zijn dan wanneer je voor een andere maatschappij had gekozen. Bekijk daarom alle mogelijkheden met de energievergelijker en zie waar jij jouw voordelen uit kunt halen en honderden euro’s kunt besparen.

Bekijk de soorten energie voordat je een contract afsluit

De juiste keuze maken voor een energiecontract is niet altijd eenvoudig. Energie heeft namelijk veel verschillen, waarop providers ook hun contracten aan hebben gepast. Op https://www.energie-vergelijken.net vind je alle aanbieders waar je kunt vergelijken welke aanbieder het beste bij jou past. Het is daarom van belang dat jij goed weet van welke energie jij gebruik maakt en welk soort contract het beste bij je past.

Dit zorgt er namelijk voor dat jij er niet na een tijdje achter komt dat het contract een verkeerde keuze was en vast zit aan opzegkosten vanuit de maatschappij.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Schets een beeld aan de hand van beoordelingen

Allereerst is het goed om te kijken naar de verschillende mogelijkheden op de markt. Er zijn namelijk zowel kopers als verkopers van energie, welke ieder een eigen mening hebben over een type contract dat afgesloten kan worden. Aan de hand van meningen van huidige en eerdere klanten kun jij daarom al een eerste beeld schetsen van een energiemaatschappij en hierop jouw keuze voor het nieuwe contract baseren. Het is daarom ook goed om de prijzen van energie te vergelijken en te kijken naar wat jou het meest aanspreekt.

Contractvoorwaarden verschillen per maatschappij en energie

Daarnaast heeft iedere energieleverancier eigen contractvoorwaarden. Aan de hand van jouw energieverbruik van het afgelopen jaar wordt niet alleen een selectie gemaakt van de goedkoopste leveranciers, maar ook waar de gunstigste contractvoorwaarden zijn aan de hand van jouw verbruiksgedrag.

Zo kun je kijken naar de contractduur bij een desbetreffende leverancier, zodat je niet te lang vast zit aan een maatschappij waar je waarschijnlijk binnen een jaar weer weg zou willen doordat er ergens een goedkopere mogelijkheid is.

Verschillende tarieven voor verschillende huishoudens mogelijk

Maar er kan ook gekeken worden naar het soort tarief dat er bij een bepaalde leverancier is. Er zijn namelijk leveranciers die zowel vaste als variabele tarieven hanteren. Bij vaste tarieven staat de prijs die jij betaalt voor een jaar vast. Zo weet jij waar je aan toe bent en zullen er geen veranderingen in aangebracht worden. Deze contracten zijn vaak wel iets duurder, doordat de leverancier de eventuele schommelingen met de prijs dekt.

Bij variabele tarieven verandert de prijs van jouw contract iedere zes maanden. Er wordt namelijk een tarief berekend aan de hand van de gemiddelde prijs van olie van de voorgaande zes maanden.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Verschillende soorten energie mogelijk bij leveranciers

Ook kun je kijken naar het soort energie dat je wilt hebben. Zo kun je bijvoorbeeld voor duurzame energie gaan, maar ook voor grijze energie. Beide hebben verschillende voor- en nadelen, waarop je jouw keuze kunt maken.

Wanneer je geen specifieke keuze maakt, krijg je vaak grijze energie toebedeeld van de energiemaatschappij. Echter hebben beide soorten wel verschillen waarnaar gekeken kan worden.

Duurzame energie die niet op kan raken

Duurzame energie wordt ook wel groene energie genoemd. Deze soort wordt opgewekt uit bronnen die niet op kunnen raken, zoals wind, zon, water en biomassa. Dit blijft er immers altijd, waardoor de bronnen niet uitgeput worden door energieleveranciers. Daarnaast komen er bij de productie van deze variant ook weinig tot geen schadelijke stoffen vrij.

Vaak kun je deze vorm van energie in een contract krijgen met grijs gas of ervoor kiezen om volledig over te gaan op groene nutsvoorzieningen. Om gebruik te maken van groene energie kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om zonnepanelen op de daken te leggen. Jij wekt zo jouw eigen energie op en gaat er op den duur veel mee besparen.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Bespaar jezelf tijd door gebruik te maken van de vergelijker

Welk contract je afsluit, dat kun je helemaal zelf bepalen. Wel is het goed om via de energievergelijker alle mogelijke opties met elkaar te vergelijken, zodat jij een goed beeld krijgt van alle mogelijkheden.

De vergelijker bespaart jou een hoop tijd, doordat je niet per website hoeft te gaan kijken naar prijzen, contractvoorwaarden en eventuele tarieven. Wanneer je energiemaatschappij vergelijken gaat met een andere, heb jij namelijk altijd een handig overzicht van alle informatie en is deze informatie ook volledig aangepast aan jouw verbruik en jouw opgegeven regio.

Maak jouw overschrijving compleet via de website

Zodra je eenmaal de juiste maatschappij voor jouw energie gevonden hebt, dan kun je via de website het contract afsluiten. Je hoeft hierbij alleen maar alle gegevens in het formulier in te vullen, waarna deze wordt doorgestuurd naar jouw nieuwe leverancier.

Ook de opzegging van jouw oude energiecontract kun je hiermee uit handen geven. Jij hoeft je dus nergens meer druk om te maken en zult in de meeste gevallen binnen zes weken van leverancier overgaan.

Grijze energie is vaak goedkoper dan groene

Bij grijze energie komen deze stoffen daarentegen wel vrij. Hier worden namelijk fossiele brandstoffen voor gebruikt, zoals gas of kolen.

Bij het verbranden van deze fossiele brandstoffen komt veel CO2 vrij, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu. Hoewel deze gevolgen bestaan, kun je er natuurlijk bewust voor kiezen om gebruik te maken van grijze stroom.

Het zijn namelijk vaak goedkopere energiecontracten, maar kunnen op een dag wel opraken. Bekijk daarom ook goed hoe lang jouw contract duurt en welke risico’s er eventueel aan verbonden zijn voordat je het contract daadwerkelijk afsluit.

Vergelijk alle mogelijkheden en jouw persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk maak je zelf de keuze welke soort energie jij aanschaft. Door middel van de energie vergelijker heb jij alle mogelijke varianten bij de energieleveranciers op een rijtje.

Zo zie je niet alleen bij welke leverancier jij het goedkoopst uit bent, maar zie je ook direct welke de milieuvriendelijkste of de meest gunstige contractvoorwaarden stroom aanbiedt. Jouw keuze baseer je daarom altijd op jouw persoonlijke voorkeur en uiteraard ook op jouw financiële situatie.